Bebeklerin Uyku Düzeni ve Sağlığı Arasındaki İlişki
Uyku tüm insanlar için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir uyku bedensel ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesinde en önemli faktörlerdendir. Uyku süresinde salgılanan hormonlar hücre yenilenmesini destekler ve bu da sağlıklı bir beden için elzemdir. Aynı zamanda düzenli bir uyku ruh sağlığının da temelini oluşturur. Söz konusu bebekler olduğunda uyku düzeni çok daha önemli bir konu haline gelir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli ihtiyaçlarından biri de düzenli uykudur. Özellikle de gece uykusu bebeklerde en az beslenme kadar önemlidir. Bu nedenle anne babaların bebeklerin beslenmesine gösterdiği özeni uykusuna da fazlasıyla göstermesi ve bebeklerine uyku eğitimi vermeleri gerekir.
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Oluşur?
Bebeklerde uyku düzeni belli gelişim dönemlerine göre farklılık gösterir. Özellikle de 0- 3 yaş arası bebeklerde sık sık uyku sorunları görülebilir. Anne babalar bu uyku sorunlarını dikkatli şekilde gözlemlemeli ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirerek bebeklerde uyku düzenini sağlamalıdır. Bebeklerde uyku düzeni oluşturabilmek için belirli yöntemler izleyerek uyku eğitimi verilmesi gerekir. Bebeklerde sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için şu adımları uygulayabilirsiniz:
-
Bebeğin uyuduğu ortamın geceleri zifiri karanlığa yakın gündüzleri ise mümkün olduğunca loş olmasına dikkat edin. Bebeğin özellikle ilk aylarda anne karnındaki ortamını araması nedeniyle karanlıkta uyuması daha kolay olacaktır. Aynı zamanda bu durum bebeğin gece ve gündüz ayrımını yapmasını da kolaylaştıracaktır.
-
Bebeğin uykuya kendi kendisine dalmasına izin verin. Uykuya dalmasını engelleyecek dokunuşlardan uzak durun. Aynı zamanda ayakta, beşikte ya da çarşafta sallamak veya kucakta uyutmak bebeğin bir uyku düzeninin oluşmasını zorlaştırır.
-
Akşam 18.00’den sonra hareketli oyunlar, yüksek ses çıkaran oyuncaklar yerine daha sakin aktivitelerde bulunun. Banyo yaptırmak, masaj yapmak ya da kitap okumak gibi uyku öncesi rutinler oluşturun. Böylece bebeğiniz bu tür rutinleri yaptığında uyku saatinin geldiğini anlayacak ve uykuya daha kolay dalacaktır.
-
İyi bir uyku düzeni için bebeğinizin her zaman aynı ortamda uyumasına özen gösterin. Gündüz uykularından yaklaşık 15 dakika, gece uykularından ise yaklaşık 30 dakika önce bebeğiniz ile uyuduğu ortamda vakit geçirin.
-
5. aydan sonra bebeğinizin daha kolay uykuya dalması için ona bir uyku arkadaşı verebilirsiniz. Sadece uyku esnasında yanında olacak bir uyku arkadaşı bebeğinizin uyku zamanlarına daha kolay adapte olmasını sağlar.
-
Bebeğinizin uyku sırasında dönmesi, hareketlenmesi ve zaman zaman uyanarak sesler çıkarması normaldir. Bu gibi durumlarda her zaman bebeğinizin yanına koşmaktansa bir süre gözlemlemeniz faydalı olacaktır. Her uyandığında bebeğin yanına gitmediğinizde bebek kendi kendine uykuya dalabilme yeteneğini daha da geliştirecektir.
-
Aşırı derecede hareketli bebekler bu hareketlerinden dolayı kendilerini sık sık uyandırabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız uyku sırasında bebeğinizi çok fazla sıkmadan yarım kundak uygulaması ile sarabilirsiniz. Böylece bebek kendi sıçramaları nedeniyle uyanmadan daha deliksiz bir uyku uyuyabilecektir.
Uyku Düzeni Bebeklerin Fiziksel Sağlığını Nasıl Etkiler?
Özellikle de gece uykusunda yani karanlıkta salgılanan melatonin hormonu bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli bir rol oynar. Yine uyku sırasında hipofiz bezi daha fazla büyüme hormonu salgılar ve bu da bedensel gelişim için oldukça önemlidir. Uyku sırasında bebeklerin gün içerisinde çalıştırmadığı kasları da çalışır. Beyin gelişiminin %80’i 0-3 yaş döneminde tamamlanır. Bu nedenle de uyku bu dönemde çok daha büyük önem taşır. Özellikle de kesintisiz gece uykuları bebeğin beyin gelişiminde büyük rol oynar.
Bebeklerde uyku düzeni hem fiziksel hem de zihinsel gelişimde beslenme kadar büyük öneme sahiptir. Bu nedenle anne babaların bebeklerde uyku düzenini sıkı şekilde takip etmesi ve bu düzeni oluşturabilmek için tüm adımları atmaları gerekir. Bebeklerdeki uyku sorunlarının devam etmesi durumunda ise çocuk doktoru ile iletişime geçerek gerekli önlemlerin alınması faydalı olabilir.
İlginizi çekebilir: Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?